Nye tal viser, hvad butikstyvene stjæler: Særligt én varegruppe stikker ud
Antallet af butikstyverier i den danske detailhandel stiger. Og har gjort det i efterhånden mange år.
Men særligt slemt er det blevet under coronapandemien og senest også under den igangværende inflations- og energikrise.
Fra cirka 8300 registrerede og anmeldte butikstyverier i 2019 til lidt over 9800 i 2020, lidt over 10700 i 2021 og indtil november 2022 cirka 10800.
Markant stigning i butikstyverier - nu skærpes kontrollen på forskellig vis
Det er bekymrende, mener Dansk Erhverv.
- Det har tydeligvis været en glidebane, der blev startet for noget tid siden. Vi har haft seks kvartaler i streg med stigninger inden for antallet af anmeldte butikstyverier. Så det er ikke opstået i går - men i stedet i løbet af coronapandemien, siger Henrik Lundgaard Sedenmark til RetailNews. Han er chefkonsulent i Dansk Erhverv.
Han peger ligeledes på, at butikstyvene i lige så høj grad stjæler til dem selv som til videresalg.
- Energikrisen og inflation er klart med til at trække tallene for butikstyverier op. Folk føler sig pressede til at stjæle, fordi varerne generelt er blevet dyrere, forklarer Henrik Lundgaard Sedenmark.
Bekymret branche
Det stigende antal af butikstyverier presser selvsagt også den branche, som er udsat for de mange forbrydelser.
- Detailhandlen er selvfølgelig stærkt bekymrede over den her tendens, også fordi der desværre ikke er noget, som peger på, at kurven knækker inden for den nærmeste fremtid.
- I sidste ende ender regningen for det stigende antal af butikstyverier hos de gode forbrugere i stedet - så varerne faktisk bliver endnu dyrere, end de er i forvejen, fordi butikkerne skal dække ind for svindet og skal dække udgifter og ressourcer til at gøre op med butikstyverierne, siger Henrik Lundgaard Sedenmark.
I de nyeste tal fra november måned kan han se en tendens til, at varer fra køl- og frostafdelingen har en særlig interesse hos butikstyvene.
I hvert fald har denne varegruppe overtaget førstepladsen fra kolonialvaregruppen, som tidligere har været tyvenes foretrukne mål i detailhandlen.
Og tiden efter den travle og dyre julehandel? Ja, den ser sig formentlig heller ikke fri for butikstyvene lange fingre.
- Jeg forventer, at antallet af butikstyverier som minimum holder sig på et niveau svarende til det nuværende antal hen over julen. Og det kommer nok også til at fortsætte ind i 2023 - og så må vi se derfra, hvordan konjunkturerne arter sig, siger Henrik Lundgaard Sedenmark.
Disse varer stjæler butikstyve oftest
Tallene er for november 2022 (pr. 24. november) og er opgjort i procentdele af det samlede antal registrerede butikstyverier i dansk detailhandel
- Køl og frost: 12,9 procent
- Kolonial: 12,4 procent
- Personlig pleje: 11,9 procent
- Slik (chokolade, tyggegummi): 9,0 procent
- Øvrigt (Bl.a. legetøj): 8,4 procent
- Øl/sodavand: 7,2 procent
- Isenkram: 5,9 procent
- Tekstil (tøj, sko): 5,8 procent
- Vin/spiritus: 4,7 procent
- Slagter/bager (fersk kød, bearbejdede produkter): 4,5 procent
- Frugt/grønt/blomster: 3,5 procent
- Radio/TV: 2,8 procent
Kilde: Crimestat/Dansk Erhverv